×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : سه شنبه, ۲۷ شهریور , ۱۴۰۳
فراز و فرودهای سال ۱۴۰۱ صنعت بیمه به روایت مدیرعامل بیمه تعاون

یک سال دیگر از عمر صنعت بیمه در کشور گذشت، سالی که شاید به لحاظ شرایط اقتصادی ویژگی های خاص خود را داشت. روایت این سال بیمه ای در گفتگو با مدیرعامل بیمه تعاون تشریح شده است.

کیوسک خبر ـ به گزارش روابط عمومی بیمه تعاون به نقل از چابک آنلاین، تاثیرگذاری بازار سرمایه بر روند سود سازی شرکت های بیمه ای، تلاش بیمه گران برای گسترش سهم بیمه های عمر و زندگی در سبد پرتفوی خود، نقش بیمه مرکزی به عنوان نهادناظر و سندیکای بیمه گران به عنوان تشکل صنفی صنعت بیمه بر روند فعالیت شرکت های بیمه ای، از جمله مواردی هستند که در سال گذشته پررنگ به نظر می رسید.

درعین حال سال ۱۴۰۱حاشیه هایی برای صنعت بیمه به همراه داشت که یکی از آنها تعیین سقف سنی برای مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکت های بیمه ای بود.

برای بررسی فراز و فرودهای سال ۱۴۰۱ صنعت بیمه، چابک آنلاین گفتگویی با “یونس مظلومی”، مدیرعامل شرکت بیمه تعاون انجام داده که از نظر می گذرد:

چابک‌آنلاین: بررسی عملکرد شرکت‌های بیمه‌ای نشان داد که سود خالص صنعت بیمه رشد ۱۲۲ درصدی نسبت به سال قبل داشته است؛ اما درعین حال این سودسازی تنها مربوط به ۶٠ درصد این شرکت ها بوده و ۴٠ درصد سود با کیفیتی نداشته‌اند.

با توجه به وضعیت اقتصاد دورنمای فعالیت شرکتهای بیمه ای را چگونه ارزیابی می کنید؟

یونس مظلومی: شرکت های بیمه ای دنیا در طول سال‌های مختلف سودهای مساوی تولید نمی‌کنند زیرا ریسک مورد پذیرش شرکت های بیمه‌گر با یکدیگر متفاوت است، علاوه براین ممکن است که یک شرکت بیمه در سال‌های مختلف خسارت‌های متنوعی را برای بیمه نامه‌های صادره خود پرداخت کند و یا سرمایه‌گذاری های متفاوتی انجام داده باشد، تمامی این موارد باعث می شود تا شرکت بیمه سودهای متفاوت تری را نسبت به سال قبل و یا سال بعد از آن تولید کند.

در ایران هم به عنوان مثال در سال ۱۳۹۹ بازار سرمایه وضعیت بسیار خوبی داشت و شرکت های بیمه ای توانستند در آن سال سودهای خوبی بسازند، این روند در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۹ افت پیدا کرد.

در سال ۱۴۰۱ هم ممکن است بعضی از شرکت های بیمه سودآوری بهتر و یا افت نسبت به سال گذشته داشته باشند و یا حتی ممکن است برخی از شرکت های بیمه‌ای زیان داشته باشند.

نکته‌ای که وجود دارد این است که تدوین صورت های مالی و رویکرد شرکت های بیمه ای در این زمینه متفاوت است.

برخی از اقلام صورت های مالی به خصوص اقلام صورت سود و زیان برآوردی و تخمینی هستند و ممکن است یک شرکت بیمه خسارت های معوق خود را با رویکردی محافظه کارانه برآورد کرده باشد؛ در عین حال ممکن است بعضی از شرکت های بیمه ای خوشبینانه برخورد کرده باشند که بازخود این هم در نتیجه کار تفاوت ایجاد خواهد کرد.

چابک‌آنلاین: شرکت های بیمه یک سری دارایی هایی همچون املاک و سهام دارند. آیا شرکت های بیمه در مدیریت دارایی های (املاک، سهام) خود ضعیف عمل می کنند؟

یونس مظلومی: مدیریت دارایی ها هم به سیاست های داخلی هر شرکت بیمه ای بر می گردد و بعضی از شرکت ها ممکن است یک استراتژی مشخصی در خصوص دارایی ها داشته باشند و از آن پیروی کنند در عین حال ممکن است بعضی از شرکت های بیمه ای رویکرد اقتضایی داشته باشند یعنی در فرصت هایی که شناسایی می کنند تصمیم گیری کنند.

طبیعی است که این رویکردها بازدهی متفاوتی خواهد داشت.

شرکت هایی که یک مقدار چابک تر و منعطف تر عمل می کنند و واکنشی سریع دارند به این معنی که خیلی درگیر و دار مجوزها و بروکراسی های اداری نیستند، ممکن است که سیر بهتری طی کرده باشند.

چابک‌آنلاین: از منظر بیمه های عمر، آیا درحال حاضر شرکت های بیمه به‌درستی از این ذخایر استفاده می کنند؟

یونس مظلومی: ذخایری که از محل بیمه های زندگی است، عمدتاً ذخایر ریاضی هستند و بر اساس آیین نامه سرمایه گذاری مصوب شورای عالی بیمه می‌توانند مورد استفاده قرار بگیرند، بنابراین شرکت های بیمه می توانند در گزینه هایی که آیین نامه برای آنها مشخص کرده حرکت کنند و دست آنها باز نیست که تصمیمات خودمختار بگیرند.

در این بین نهاد ناظر و رگولاتور صنعت بیمه بسیار مراقب است که ذخایر بیمه های عمر در محل های خیلی کم ریسک سرمایه گذاری شود و طبیعی است که وقتی ریسک یک سرمایه گذاری کم باشد بازدهی کمتری هم داشته باشد.

چابک‌آنلاین: صنعت بیمه چالش های کوچک و بزرگی دارد. چه میزان از این چالش های موجود به ضعف عملکرد در سندیکای بیمه گران بر می گردد؟

یونس مظلومی: سندیکای بیمه گران در دوره جدید به خصوص در انجام فعالیت های تشکل صنفی شرکت های بیمه و ارتباط آن با سازمان های خارج از صنعت همچون مجلس و نهادهای تصمیم گیر و قانون گذار عملکرد خوبی داشته است.

نقش سندیکای بیمه گران بسیار مهم است و چندین کارکرد دارد که یکی از آنها نمایندگی از طرف شرکت های بیمه در مجامع خارج از صنعت است؛ از طرف دیگر ایجاد وحدت رویه و انسجام در داخل خود صنعت بیمه است و اگر سندیکای بیمه گران این دو نقش را بتواند خوب ایفا کند به برطرف کردن چالش ها و بهبود صنعت بیمه خیلی کمک کرده است.

چابک‌آنلاین: طبق اساسنامه سندیکای بیمه گران، یکی از نقش های این نهاد بحث ارتباطات صنعت بیمه با بیمه گران خارج از کشور است. آیا بخش بین الملل بیمه مرکزی و شرکت های بیمه‌‎ای عزم جدی در معرفی محصولات بیمه ای دارند؟

یونس مظلومی: ارتباط بین المللی شرکت های بیمه داخلی با شرکت های بیمه بزرگ بین المللی از هر نوعی، چه تبادل دانش و سرمایه گذاری و یا اتکایی، حاصل ارتباطات بین المللی کل کشور است و مستقل از سایر بخش های کشور نیست.

ارتباط شرکت های بیمه ای از مجرای ارتباطی کشورها است و وقتی کشور در شرایط تحریمی است طبیعتاً ارتباط شرکت‌های بیمه هم با دنیا تحت تاثیر قرار می گیرد.

زمانی که برجام اجرایی شد شرکت های بیمه قراردادهای همکاری با شرکت های بیمه بین المللی بستند اما هنگامی که تحریم ها به صورت شدید اعمال شد، این ارتباطات هم تحت تاثیر قرار گرفت.

چابک‌آنلاین: مدتی است که مسأله سقف سنی در صنعت بیمه داغ شده است. کارشناسان صنعت بیمه معتقدند که تعیین سقف سنی مداخله در وضعیت سهامداری شرکت های بیمه است. نظر شما در این خصوص چیست؟

یونس مظلومی: در بحث شورای‌عالی بیمه، بنده نماینده سندیکای بیمه گران و شرکت های بیمه ای هستم بنابراین نظری که در شورای عالی می دهم فقط نظر کارشناسی خودم نیست و نظری است که در شورای عمومی سندیکای بیمه گران به جمع بندی رسیده ایم.

سندیکای بیمه گران هم با گذاشتن سقف سنی مخالف بود و هست اما عده ای هم هستند که می خواهم نظر آنها را بیان کنم، صرف نظر از اینکه درست است یا غلط.

وزارت اقتصاد و امور دارایی و کمیسیون اقتصادی مجلس در شورای عالی بیمه نماینده دارند، آنها معتقدند که شرکت های بیمه ای فقط متعلق به سهامداران نیستند.

اگر شرکتی بود که تنها ذی نفعان آن سهامداران بودند، می توانست با هر سقف سنی افرادی را برای مدیریت عامل و یا هیات مدیره خود تعیین کنند ولی آنها معتقدند که به جز سهامداران نهاد دیگری هم از صنعت بیمه منتفع می شود و به طور ویژه بیمه گذاران بنابراین نظر این نمایندگان در شورای عالی بیمه این است که مدیریت شرکت های بیمه ای باید جوان، پر انرژی و با انگیزه باشند تا بتوانند منافع بیمه گذاران را تأمین کنند و انگیزه‌ی لازم برای بهبود خدمات به بیمه گذاران را داشته باشند.

به هر روی جمع‌بندی که در شورای عالی بیمه اتفاق افتاد این بود که در آیین نامه ۹۰ سقف سنی گذاشته شود.

چابک‌آنلاین: چندی قبل مصوبه ای آمد در رابطه با مولدسازی دارایی های مربوط به شرکت هایی که دولت در آنها سهم دارد. آیا بیمه تعاون شامل این مصوبه می شود؟

یونس مظلومی: بیمه تعاون تنها یک سهامدار دولتی دارد که حدود ۱۴ درصد از سهم را دراختیار دارد. ۸۵ درصد سهامداران بیمه تعاون خصوصی هستند، فکر نمی کنم که این مصوبه شامل بیمه تعاون هم بشود؛ اگر هم شامل بشود طبیعتاً شامل همان ۱۴ درصدی می شود که بانک توسعه تعاون در آن سهم دارد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.