×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : شنبه, ۲۸ تیر , ۱۴۰۴

رئیس هیات عامل ایمیدرو در نشست “بررسی تحولات بازارهای مالی ایران و جهان”، خواستار تشکیل کارگروهی به منظور رفع چالش های ارزی و صادراتی شرکت های معدنی و صنایع معدنی شد.

به گزارش کیوسک‌خبر به نقل از روابط عمومی ایمیدرو، محمد آقاجانلو که صبح امروز در نشستی با حسین باستان زاد پژوهشگر و مدرس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی که با حضور مدیران عامل شرکت های بزرگ معدنی و صنایع معدنی صورت گرفت، تصریح کرد: امروزه نخستین اولویت ما برقراری شرایط پایداری در تولید این حوزه و سپس تسهیل صادرات و کمک به ارزآوری کشور است.

معاون وزیر صنعت معدن و تجارت، پس از استماع گزارش تحولات مالی بازارهای جهانی و اثر آن بر اقتصاد ایران، اظهار داشت: باید طی روزهای آینده، برای عبور از چالش های این بخش ضمن شناسایی گلوگاه های تولید و صادرات، کارگروهی تشکیل شود تا راهکارهای موجود با حضور مقامات تصمیم گیر ارایه و نهایی شوند.

آقاجانلو تاکید کرد: پیشنهادهای ارایه شده در روزهای آتی جمع بندی تا با کمک وزارت صمت و دولت، شرایط تولید و صادرات تسهیل شود.

نقش اسکله های ایمیدرو در توسعه صادرات

وی یادآور شد: ایمیدرو به عنوان بازوی اجرایی وزارت صمت، اسکله هایی در مناطق ویژه اقتصادی خلیج فارس و پارسیان در اختیار دارد که می توانند با نقش آفرینی در توسعه صادرات، بخشی از ارز مورد نیاز را تامین کنند.

آقاجانلو افزود: ایمیدرو پیشتر با همکاری دستگاه های زیربط مدل های متفاوتی برای توسعه صادرات و ارزاوری کشور داشته و اکنون باید دوباره به کار گرفته شوند.

در این نشست، حسین باستان زاد، پژوهشگر و مدرس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، با ارایه گزارشی درباره اثر تحولات مالی بازارهای جهانی بر اقتصاد ایران و حوزه معدن و صنایع معدنی، گفت: یکی از بزرگ ترین چالش هایی که به ویژه طی ۱۴ سال اخیر با آن مواجه شده ایم از دست دادن تامین مالی از منابع خارجی و فشار بر ظرفیت های تولید بوده است.

وی با بیان اینکه به عنوان نخستین شوک ۴ دهه اخیر، جنگ تحمیلی هشت ساله ۱۳۰۰ میلیارد دلار به اقتصاد کشورمان زیان وارد کرد، افزود: دومین شوک تحریم هایی بود که از نیمه دهه ۸۰ بر اقتصاد ایران تحمیل شد که حاصل آن از دست رفتن ۲۱۶ میلیارد دلار سرمایه بود که این رقم معادل اقتصاد ۸ کشور آسیای میانه یا ۱۰ سال تامین سرمایه ماشین آلات است.

باستان زاد، با اعلام اینکه تا سال ۱۹۸۰اقتصاد ایران سهم ۹درصدی از بازارهای آسیا و اقیانوسیه در اختیار داشت، گفت: اکنون ۱٫۱درصد از این سهم را داریم و جایگاه ما در تجارت جهانی در محدوده یک درصد است.

به گفته وی طی این مدت نسبت سرمایه گذاری به تولید نصف شده است در حالی که اگر با تحریم مواجه نمی شدیم اقتصاد کشورمان ۶۰درصد بزرگ تر از شرایط فعلی بود.

باستان زاد تاکید کرد: از دست دادن منابع مالی خارجی در کنار خروج سرمایه از کشور دو چالش حوزه ارزی ما محسوب می شود.

وی درباره اثر جنگ تعرفه ای دولت آمریکا، مناقشات شرق آسیا، خاورمیانه و جنگ روسیه و اوکراین گفت: فشار این عوامل در نهایت به بالارفتن هزینه های تولید و تورم و حتی رکود منجر می شود چرا که شرایط تقاضای جهانی و صادرات را پیچیده کرده است.

باستان زاد، ادامه داد: از هر ۱۰۰ واحد تولید جهانی، ۷۲واحد برای چین، ۲۰واحد هند، ۸ واحد امریکا و ۳٫۵ واحد سهم اروپا و حوزه یورو است که این امر علاوه بر وخامت اوضاع اقتصادی اروپا، به دلایل تلاش دولت ترامپ برای بازگرداندن سهم تولید امریکا و جنگ تعرفه ای دلالت دارد.

این مدرس دانشگاه اظهار داشت: در حال حاضر با افت جهانی قیمت تولیدات معدنی و صنایع معدنی مواجه هستیم و به غیر از گاز طبیعی بقیه با کاهش بها همراه شده اند در شرایطی که رمز ارزها و طلا چذابیت بیشتری پیدا کرده و سرمایه ها را به سمت خود سوق داده اند.

باستان زاد، یکی از مشکلات شرکت های ایرانی را هزینه های تبدیل و انتقال ارز به دلیل تحریم های ظالمانه ذکر کرد و گفت: این عامل، هزینه شرکت های ایرانی را به طور قابل ملاحظه ای افزایش داده است.

نقطه قوت صادرات معدن و صنایع معدنی

وی اظهار داشت: تراز مثبت تجارت معدن و صنایع معدنی از جمله نقاط قوت این حوزه است از این رو ضروری است برای عبور از چالش های این بخش، شرایط توسعه بازنگری شود.

این مدرس دانشگاه افزود: تاکنون سهم چندانی در تامین ارز طرح های پیشران اقتصادی برای معدن و صنایع معدنی در نظر گرفته نشده است اما با همکاری وزارت صمت و دولت این شرایط باید تغییر کند. به گفته وی، طرح های این بخش که بیش از ۵۰درصد پیشرفت داشته اند باید در اولویت تخصیص ارز قرار گیرند.

از سوی دیگر مهدی کرباسیان رئیس اسبق هیات عامل ایمیدرو، با تاکید بر اتخاذ تصمیمات جسورانه از سوی مدیران، گفت: دولت باید شرایط صادرات معدن و صنایع معدنی را تسهیل کند.

وی ادامه داد: وضعیت تامین ارز از خارج کشور مناسب نیست و باید مسائل را در داخل کشور و توسط دولت و نهادهای مربوطه برطرف کنیم.

عزیز الله عصاری از مدیران سابق شرکت های بزرگ معدن و صنایع معدنی نیز اظهار داشت: ادغام شرکت ها این حوزه برای پایداری و رقابت در تولید و صادرات ضرورت دارد. سعید زرندی مدیر عامل فولاد مبارکه طی سخنانی گفت: تامین نقدینگی و افزایش هزینه های تولید در کنار افت قیمت فولاد و محصولات این زنجیره، از چالش های اصلی ما است.

انجام تعهدات ارزی شرکت های بزرگ

وی تصریح کرد: با روان شدن شرایط ثبت سفارش، بخشی از مشکلات بازگشت ارز و همچنین صادرات برطرف خواهد شد. زرندی ادامه داد: در سال های اواخر دهه ۹۰ مدل های ایمیدرو برای صادرات و تامین مواد اولیه روش مناسب و اثرگذاری بود که باید دوباره از سرگرفته شوند.

سمیه خلوصی معاون برنامه ریزی و توانمندسازی ایمیدرو نیز صادرات را مهمترین مساله این حوزه دانست و گفت: شرایط به گونه ای که شرکت های معدنی و صنایع معدنی انگیزه صادراتی خود را از دست داده اند این در حالی است که بنگاه های بزرگ ۸۰درصد از ارز صادراتی را به کشور بازگردانده اند.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.