
مدیر اکتشاف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) از دریافت ۲۵۰ پروانه اکتشافی جدید برای توسعه معادن خبر داد و اعلام کرد که با وجود شناسایی ذخایر لیتیوم در کشور، استخراج این فلز استراتژیک در شرایط کنونی بهدلیل عیار پایین و هزینههای بالای فرآوری، توجیه اقتصادی ندارد. وی همچنین از برنامههای بلندمدت ایمیدرو برای افزایش سرمایهگذاری در حوزه اکتشاف، تحول دیجیتال و همکاری با بخش خصوصی سخن گفت.
به گزارش کیوسکخبر، احمد فتاحی، مدیر اکتشاف ایمیدرو، در نشست خبری هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ اعلام کرد که این سازمان موفق به دریافت ۲۵۰ پروانه اکتشافی شده است. وی با اشاره به تقسیمبندی وظایف میان سازمان زمینشناسی و ایمیدرو، توضیح داد که ادامه فرآیند اکتشاف پس از مرحله اولیه بر عهده این سازمان قرار دارد.
فتاحی با بیان اینکه این پروانهها در راستای توسعه معادن و جذب سرمایهگذاریهای بخش خصوصی صادر شدهاند، افزود: «در سال گذشته ۷۸ پرونده اکتشافی به استانها واگذار شد و سرمایهگذاری قابل توجهی در این زمینه جذب شد.»
رکوردشکنی در حفاری و سرمایهگذاری معدنی
مدیر اکتشاف ایمیدرو با اشاره به عملکرد سال گذشته این سازمان، از سرمایهگذاری ۴۰ هزار میلیارد ریالی در بخش اکتشاف و انجام ۶۷۰ هزار متر حفاری خبر داد که رکوردی بیسابقه در کشور محسوب میشود. وی افزود: «امسال نیز برنامهریزی کردهایم تا این رکورد را حفظ کنیم و حتی به یک میلیون و دویست هزار متر حفاری در سال برسیم.»
تحول دیجیتال و هوشمندسازی فرآیند اکتشاف
فتاحی با تأکید بر لزوم استفاده از فناوریهای روز در حوزه اکتشاف، گفت: «در زمینه تحول دیجیتال، از نرمافزارهای پیشرفته جهانی استفاده میکنیم و یک شرکت دانشبنیان نیز فرآیند اکتشاف را هوشمندسازی کرده است.» وی همچنین بیان کرد که دسترسی به نرمافزارهای تخصصی با وجود تحریمها امکانپذیر بوده و ایمیدرو از این نظر با دنیا همگام است.
چالشهای اکتشاف لیتیوم و عدم توجیه اقتصادی
هزینههای بالای استخراج و فرآوری، ذخایر لیتیوم ایران در حال حاضر از نظر اقتصادی توجیهپذیر نیستند. برای رسیدن به مرحله بهرهبرداری نیازمند فناوریهای پیشرفتهتر و افزایش عیار ذخایر هستیم.”
مدیر اکتشاف ایمیدرو تأکید کرد: “اگرچه در حال حاضر بهرهبرداری از این ذخایر اقتصادی نیست، اما تحقیقات و اکتشافات خود را در این زمینه ادامه میدهیم تا در صورت تغییر شرایط فناوری یا بازار جهانی، آمادگی لازم را داشته باشیم.”
وی در پایان خاطرنشان کرد که “تمرکز اصلی ما در حال حاضر بر توسعه معادن با ارزش اقتصادی بالاتر و ذخایر استراتژیک دیگر است که امکان بهرهبرداری سریعتر و سودآوری بیشتری دارند